Kas slēpjas zem “Sporta kosmētikas”? Kosmētika sportam! Nepieciešamība vai “modes kliedziens”?

Vēl daži mēneši, un saulīte mūs no “mājsēdes” vilinās ārā, pašiem pat negribot… Taču, nometot ziemas “kažoku”, skatam var atklāties kāda nevēlama ķermeņa aprise vai tauku kroka. Aprīlis ir īstais brīdis, kad sevi sākt kustināt Svaigs gaiss, regulāra un sabalansēta fiziskā slodze ir tas, kas vajadzīgs ķermenim, lai tajā mājotu vesels gars. Bet ko darīt, lai pēkšņas fiziskās aktivitātes nesagādātu diskomfortu, un kā darīt, lai iegūtu pēc iespējas ātrāku un noturīgāku rezultātu? Vai nesen kosmētikas tirgū parādījusies konceptuālā Sporta līnija SPORT&ACTIVE palīdzēs iegūt vēlamo rezultātu?

Atbildes uz jautājumiem sniedz pašmāju uzņēmuma GMT BEAUTY ķermeņa estētikas un uztura speciāliste Guna Havensone.

Sāpes pēc sportošanas

Regulāras un intensīvas pastaigas, nūjošana, braukšana ar velosipēdu un citas fiziskās aktivitātes prasa ne tikai ieradumu maiņu un pašdisciplīnu, bet arī liek uzņemties atbildību par savu ķermeni.

Pēc sportošanas var būt nogurums, taču jābūt gandarījumam par paveikto sava ķermeņa labā, kas vainagojas ar īpašu labsajūtu nākamajās dienās. Taču, ja nenodarbojas ar sportu profesionālā līmenī, var gadīties, ka pēc katras intensīvākas fiziskās aktivitātes sāp gan rokas, gan kājas, viss ķermenis jūtas kā “sadauzīts”, muskuļi smeldz, un pāriet vēlme turpināt. Dažiem labpatīk domāt, ka smeldzoši muskuļi ir labākais apliecinājums godam paveiktam treniņam, tomēr tā gluži nav. Tas nozīmē, ka paveiktā fiziskā slodze bijusi nesamērīga, ka kaut kas izdarīts nepareizi, un organisms liek to saprast ar sāpēm. Visbiežāk par muskuļu sāpju radītāju min pienskābes sāļus un citus fiziskās slodzes blakusproduktus, kas pēc treniņa netiek izvadīti no organisma. Tie rodas fiziskas piepūles iespaidā, un šie organiskie savienojumi padara iekšējo vidi skābu. Tādi apstākļi kaitē šūnām, un beigu beigās muskuļos rodas tūska, kas arī ir sāpju cēlonis.

Muskuļu un ādas priekam

Sākot pašiem fiziskās aktivitātes, viens no svarīgākajiem faktoriem ir mērenība un intensitātes pakāpeniska paaugstināšana. Uz pēkšņiem augsta tempa un slodzes treniņiem, kas vērsti uz vienu muskuļu grupu, organisms var reaģēt negatīvi. Nereti pēc intensīvām sporta aktivitātēm kājas ir “piedzītas”, kas liecina par vielmaiņas galaproduktu un liekā šķidruma uzkrāšanos. Tādējādi var panākt pretēju efektu, piemēram, celulīta pastiprināšanos. Šeit der teiciens: “Kā par daudz, tas par skādi!” Nedēļas nogalēs ieteicams labāk nūjot. Tas būs pilnvērtīgs treniņš visam ķermenim. Turklāt sportojot, rokas kustinot sirds līmenī, pieaug kaloriju patēriņš.

Fiziskajām aktivitātēm ir trīs posmi – iesildīšanās, intensīvs darbs un atsildīšanās jeb atslābināšanās. Protams, te var palīdzēt dažādu vingrinājumu izpilde, taču iesildīšanās un atslābināšanās posmā kā palīglīdzekli var iesaistīt “Sporta kosmētiku”, ko uzklāj uz muskuļu grupas, kas tiks noslogota treniņa laikā. GMT BEAUTY ir izstrādājusi SPORT&ACTIVE divu produktu grupu – sildošos Pre-sport active muscle warming gel Strong un Pre-sport active muscle warming gel mild Mild kosmētiskos līdzekļus, kas palīdzēs ātrāk organismam sagatavoties gaidāmajam darbam, un atvēsinošos After-sport active cooling gel Strong un After-sport active cooling gel Mild kosmētiskos līdzekļus, kas ļaus atgriezties tam ierastajā stāvoklī un atgūties pēc fiziskās slodzes. Līdzekļi nesatur sastāvdaļas, kuru lietošanu aizliedz Pasaules Antidopinga aģentūra. To sastāvā ir tikai dabiskie ekstrakti, eļļas un minerālvielas. Gelā, kas iesilda muskuļus un saites, paaugstina fiziskās slodzes izturību, vērts pieminēt L-karnitīnu, kas mazina tauku daudzumu organismā un iedarbojas uz lieko svaru, kā arī dzintarskābi, kas palīdz iekaisumu un stresa situācijās. Un tieši Magnija sulfāts, kas vislabāk organismā nonāk caur ādu, novērš sīko asinsvadu spazmas, pastiprina mikrocirkulāciju, asins plūsmu, vielmaiņu audos, mazina traumu gūšanas risku, veicina ātrāku atjaunošanos pēc intensīvas fiziskās slodzes.

Atvēsinošajā gelā, kas uzlabo limfas atteci, nostiprina vēnu sieniņas, tonizē mazos asinsvadus, atjauno ūdens, sāļu līdzsvaru un stabilizē vielmaiņu procesus audos, esošais Alvejas (Aloe Vera Extract) ekstrakts un priedes (Pinus Sylvestris Bud Extract) eļļa palīdzēs uzturēt arī ādas elastīgumu, veicinās ādas šūnu reģenerāciju, mazinās striju veidošanās risku, piemēram, muskuļu masas pieauguma gadījumā.

Šie abi līdzekļi nodrošinās papildu enerģiju arī ādai, netieši palielinot muskuļu enerģijas rezerves. Muskuļi fizisko aktivitāšu laikā strādā, ražo siltumu, bet nedrīkst aizmirst, ka arī āda - šis svarīgais un vislielākais orgāns – strādā pastiprinātā režīmā, aktīvi piedalās ar termoregulāciju, kā arī no organisma izvada tam nevajadzīgās vielas. Domājot par 100% ādas komfortu, GMT BEAUTY SPORT&ACTIVE produktu klāstā ir iekļauti arī atvēsinošie un atsvaidzinošie higiēnas līdzekļi – dušas želeja, šampūns un kāju krēms. Mazgāšanās līdzekļi ir piemēroti biežai lietošanai, tie ļauj saglabāt pareizo ādas PH līmeni un nebojā ādas mikrofloru un aizsargbarjeru, kāju krēms veicina aizsardzību pret pēdu infekciju izraisītājiem, mitrina, baro ādu, mazina pārmērīgu sviedru izdalīšanos un nepatīkamo aromātu.

Tā kā ieturot diētu un sportojot, sākotnēji svars samazinās ķermeņa augšdaļā, GMT BEUTY ir radījis slaidinošo SLIM IN ACTION krēmu, ko pirms fiziskajām aktivitātēm var uzklāt uz problēmzonām ķermeņa apakšdaļā (vēdera, gurniem, augšstilbiem). Tas palīdzēs slaidināt un modelēt konkrētas ķermeņa aprises. Krēma aktīvie komponenti glikozes izmantošanu pārslēdz uz tauku izmantošanu nepieciešamās enerģijas iegūšanai, pēc tam taukus uzkrājošajās šūnās tiek veicināta enerģētiskā aktivitāte, liekot tām pārvērsties taukus sadedzinošās šūnās.

Papildus tiek novērsti arī tievēšanas blakusdefekti – ļengana āda un vielmaiņas darbības ātruma samazināšanās, kas liekajam svaram “labvēlīgos apstākļos” liek ātri atkal atjaunoties. Tas nozīmē, ka esošās ķermeņa estētiskās problēmas tiek novērstas, izvairoties no jaunu problēmu rašanās, jo krēms uzlabo ādas kvalitāti, asinsriti un limfas atteci. (Tieši fiziskās slodzes un tievēšanas rezultāti ir atkarīgi no atjaunošanās perioda, kas sākas tad, kad no organisma izvadīti vielmaiņas gala produkti!)

Ja grib sasniegt vēlamo rezultātu, fiziskai slodzei jābūt vismaz 3 reizes nedēļā (ik pārdienas un vismaz pa 40 minūtēm), lai ķermenis dabīgā veidā paspētu sadedzināt taukus. Krēmu īpaši ieteicams kombinēt ar vingrojumiem vēdera, augšstilbu vai pēcpuses muskuļu nostiprināšanai. Tomēr jāatceras, ka tikai sporta treniņi un krēma lietošana nedos rezultātu, ja turpinās dzīvot neveselīgi. Tie savas pozitīvās īpašības vislabāk atklās kompleksā pieejā. Jebkurā sportošanas un tievēšanas procesā nozīmīga loma ir ēdienkartei. Ja to neievēro, tad lielais darbs un ieguldītie finansiālie līdzekļi, izkūp gaisā.

GMT BEAUTY SPORT&ACTIVE produkti

  • ieteicami “iesācējiem”, “sporta amatieriem” jebkurā paaudzē;
  • ir neitrāls aromāts;
  • noderēs prasīgiem un dinamiskiem cilvēkiem, kuri novērtē savu laiku;
  • ir viegla tekstūra, ātri iesūcas ādā un svīšanas laikā neizraisa nepatīkamas sajūtas;
Publicēts, Apr 14, 2021