Tas notika 2008. gada 8. augustā. Intervija ar GMT BEAUTY dibinātājiem Terēzi Beļkovu un Jāni Graudiņu.

GMT BEAUTY ir Latvijā vadošais profesionālās kosmētikas zīmols ar skaidru vīziju par to, ko vēlas sasniegt. Ar ko tas sākās, varat lasīt intervijā ar zīmola izveidotājiem Terēzi un Jāni.

Kāpēc Jūs nodibinājāt GMT BEAUTY?

Jānis: Tas bija labs laiks, lai tieši profesionālās kosmētikas jomā radītu piedāvājumu. 2007. un 2008. gadā skaistumkopšanas joma Latvijā strauji attīstījās, taču piedāvājums netika tam līdzi. Tā kā mums bija zināšanas un pieredze šajā jomā, mēs atradām ļoti labus speciālistus, kas palīdzēja radīt pirmās formulas un produktus. Mūsu pirmie sadarbības partneri bija „Veselības centrs 4” Estētiskās medicīnas klīnika „4. Dimensija”, ar kuru mēs kopā izstrādājām un testējam pirmos produktus. Izcila profesionāļu komanda! Tāpēc pirmie produkti izdevās ļoti veiksmīgi.

Terēze: Šeit es gribētu teikt lielu paldies mūsu pirmajam sadarbības partnerim: „Veselības centrs 4” vadītājam Mārim Rēvaldam, dermatologu komandai un Estētiskās medicīnas klīnikas „4. Dimensija” skaistumkopšanas speciālistu komandai.

Ko nozīmē GMT BEAUTY?

Terēze: GMT zīmola triju radītāju vārdu pirmo burtu abreviatūra. Laikam ejot, esam no šī saīsinājuma izveidojuši mūsu saukli: Green Meets Technology (Daba satiek tehnoloģijas), kas ir zīmola filozofijas pamatā.

Jānis: Mēs bijām vieni no pirmajiem, kas jau toreiz savās formulās iekļāva mazmolekulārus peptīdus un olbaltumvielas. Gadiem ejot, zīmols un formulas pilnveidojās, saglabājot ideju, ka ikviens produkts satur labāko no mūsu pieredzes, uzskatiem un tehnoloģiskajām izstrādēm. Šobrīd mēs sadarbojamies ar pasaulē vadošajām biotehnoloģiskajām laboratorijām, kuras piedāvā skaistumkopšanas tirgū pašas progresīvākās izstrādes.

Ar ko GMT BEAUTY atšķiras no citiem ādas kopšanas zīmoliem?

Terēze: GMT BEAUTY produkti ir multifunkcionāli, efektīvi, viegli pielietojami, kombinējami un uz rezultātu vērsti. Tie veidoti maksimāli dabiski, saglabājot to efektivitāti, strādā sinerģijā un papildina viens otru. Produktu iedarbība ir ilglaicīga – tie veido aktīvo vielu uzkrājumus ādā, kas turpina strādāt pēc procedūras. Klients redz efektu uzreiz pēc procedūras, un tas saglabājas ilgtermiņā, turpinot lietot mūsu produktus, kas paredzēti lietošanai mājās.

Jānis: Sākotnēji mēs izstrādājām tikai profesionālos produktus. Tas nesa līdzi lielu atbildību un augstu kvalitātes latiņu, kuru pārnesām arī uz mājas lietošanas kosmētiku, ko mēs sākām ražot nedaudz vēlāk. GMT BEAUTY produktus un procedūras caurstrāvo holistiskā pieeja. Skaistumkopšanas speciālists ne tikai veic procedūru, bet iesaka klientam, kas ir jālieto mājās, kas vēl ir jādara ādas veselībai un skaistumam. Mēs esam radījuši diagnostikas sistēmu, lai varētu pareizi diagnosticēt klienta ādas un audu stāvokli un piedāvāt visefektīvāko veidu, kā sasniegt rezultātu. Tāpēc mūsu mērķis nav izveidot vienkārši kosmētiku, bet gan veselu dzīvesstila filozofiju.

Kādas ir bijušas lielākās grūtības šo 12 gadu laikā?

Terēze: Jāsaka, ka visgrūtāk ir pierādīt, ka Latvijā radīts uzņēmums var radīt vērtīgu produktu. Visai bieži sastopamies ar ilūziju, ka tikai skaistumkopšanas līdzekļi no Francijas, Vācijas vai Šveices ir ļoti labi un efektīvi. Mūsos ir priekšstats, ka Latvijā radītie produkti nav tik labi.

Jānis: Priecē, ka cilvēki Latvijā aizvien vairāk novērtē un izvēlas vietējos ražojumus. Vissvarīgākais ir pierādīt ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē: gan skaistumkopšanas speciālistam, gan klientam, ka mūsu produkts ir augstvērtīgs. Parādīt, ka, esot mazam uzņēmumam no Latvijas, esam konkurētspējīgi ar lielajiem zīmoliem profesionālās kosmētikas jomā.

Kādas ir bijušas lielākās uzvaras šo 12 gadu laikā?

Jānis: Lielākā uzvara vai gandarījums ir tas, ka mūsu paši pirmie klienti joprojām ir mūsu klienti, iesaka mūs, pat konkurenti savā starpā iesaka mūs cits citam. Tas nozīmē, ka mēs sevi esam spējuši pierādīt un parādīt, ka varam sniegt klientiem to, kas viņiem ir nepieciešams. Mums uzticas – tā ir lielākā uzvara.
Atzīmēšanas vērts ir žurnāla „Pastaiga” novērtējums 2018. gadā. Žurnāls veidoja reportāžu par 130 faktiem – kas svarīgs ir risinājies Latvijā dzīvesstila jomā 100 gadu laikā. Kā 2008. gada svarīgākais notikums tika atzīmēts GMT BEAUTY dzimšana.

Terēze: Mūsu uzvaras ir jaunie produkti, kurus radām. Radīšana sevī ietver ilgstošus testus, vēlmi izstrādāt labāko, ko vien spējam, un tas ir ļoti jaudīgi, ka klienti saka paldies, ka es varu būt „jūsu pulciņā” un baudīt šos produktus. Liels lepnums ir par to, ka profesionālās skaistumkopšanas izglītības iestādes strādā ar mūsu produktiem un izvēlas kā zīmolu, ar kuru var apmācīt jaunos speciālistus. Mēs strādājam ar teju visām skaistumkopšanas skolām Latvijā.

Vai Jūs vēlreiz uzsāktu šādu biznesu, un ko Jūs darītu citādi?

Jānis: Man patīk teiciens, ka darbu beidzot, mēs visi zinājām, kā tas bija jāsāk. Tas attiecas arī uz šo konkrēto gadījumu. Tagad mēs zinām daudz vairāk, mums ir lielāka pieredze, un mēs noteikti daudz ko darītu citādi.

Terēze: Es noteikti sāktu vēlreiz šo biznesu, nemainot sākotnējo komandu, jo tā bija izcila. Ko es darītu citādi? Noteikti vairāk plānotu pārdošanu, ieguldītu vairāk realizācijā, nevis izstrādē. Ar šodienas prātu es redzu, ka saražot var, to ir vieglāk īstenot nekā pārdot.

Kā ir mainījusies skaistumkopšanas industrija šo 12 gadu laikā? Kā tas ir ietekmējis GMT BEAUTY darbību?

Terēze: Prasības, ko šodien diktē skaistumkopšanas līdzekļiem, sāka iezīmēties jau 2008. gadā. Tolaik tās bija nojausmas, par ko runāja zinātniskajos kongresos un izstādēs tendenču veidā. Šodien tās ir piepildījušās un pieprasa no skaistumkopšanas līdzekļa ilgtermiņa rezultātu.

Jānis: Pēdējos 3–4 gados skaistumkopšanā ir ienācis termins, ko agrāk neizmantoja šajā jomā. Tas ir sustainability jeb latviski – ‘ilgtspēja’. Šodien mēs skatāmies uz skaistumkopšanu kompleksi – kā mēs šajā procesā iespaidojam apkārtējo vidi, klientu, skaistumkopšanas speciālistu un sabiedrību. Tagad ir jādomā daudz plašāk.

Terēze: Jādomā, kā izmantot tīras, kvalitatīvas izejvielas, mazmolekulāras izejvielas, lai tās pēc iespējas ātri nokļūst līdz mērķaudiem un strādā šūnu līmenī. Šodien kosmētika ir kā līdzeklis, kas saglabā, atjauno un stimulē paša organisma resursus.

Jānis: Šāda pieeja ir attiecināma uz uzņēmumiem, kas ir augsti tehnoloģiski, kā GMT BEAUTY.

Terēze: Pasaule noveco, un šodien pieprasīta ir 60+ un 70+ kosmētika. Industrija ir pārgājusi uz kompleksu pieeju skaistumkopšanā, kas iekļauj holistisko skatījumu, un tas arī mūs ir ievirzījis jaunu, augsti tehnoloģisku produktu izstrādē un nemitīgā attīstībā.

Kā ir mainījies klients šo 12 gadu laikā? Kā tas ir ietekmējis GMT BEAUTY?

Terēze: Klients pieprasa tīrus, dabiskus, vegāniem piemērotus produktus ar minimālu ietekmi uz dabu. Tādēļ lietojam iepakojumu, kuru var otrreiz pārstrādāt. Izmantojam pēc iespējas mazāk konservantus, pateicoties īpašajam iepakojumam, kurā pildām savus produktus.

Jānis: Klients ir palicis prasīgāks un izvēlīgāks, ir mainījis izvēles kritērijus kosmētikas lietošanā. Ir parādījušās klientu grupas, kuras agrāk netika aptvertas. Tagad Kim Kardashian viedoklis kosmētikas izvēlē ir daudz svarīgāks par ārsta viedokli. Klients ir mainījies kardināli. Informācija ir pieejama ļoti daudz un ātri, un klients izdara savu izvēli, balstoties uz pavisam citiem kritērijiem.

Terēze: 12 gadus atpakaļ mēs nevarējām iedomāties, ka internetā būs iespēja nopirkt profesionālos produktus pa tiešo no ražotāja, nevis caur vietējo izplatītāju. Tagad tas ir mainījies un mums ir ļoti daudz profesionālo klientu ārpus Latvijas robežām, kuri iegādājas profesionālos produktus mūsu mājaslapā. Šobrīd ir unikāla situācija, ka tiešsaistē caur internetu var apmācīt klientu un nodemonstrēt procedūru. Tādējādi komunikācija ir daudz ātrāka un dinamiskāka, tas viss pateicoties modernajām tehnoloģijām un tendencēm.

Vai GMT BEAUTY misija ir mainījusies šo 12 gadu laikā?

Jānis: Uzskatu, ka nav mainījusies. Misija ir nodrošināt skaistumu visā pasaulē, dot klientiem iespēju būt skaistiem un veseliem, nevis bojāt dzīvi ar ķīmiju. Taču tā ir transformējusies un kļuvusi plašāka. Ja mēs kādreiz skatījāmies tikai uz skaistumkopšanas speciālistu kā uz savu klientu, tad tagad mēs skatāmies arī uz šī speciālista klientu. Līdz ar to mūsu misija ir paplašinājusies – mēs vēlamies ne tikai skaistu un veselu klientu, bet arī skaistu un veselu pasauli, apkārtējo vidi un pašu skaistumkopšanas speciālistu. Šeit mūsu ieguldījums un centieni ir vērā ņemami. Mūsu pieeja ir kļuvusi daudz plašāka un dziļāka.

Terēze: Jau no paša pirmsākuma mēs skatījāmies uz skaistumu caur veselības prizmu – veselīgs skaistums. Izveidojot produktu līniju Natura Concept, mūsu misija par veselīgu skaistumu tiešā veidā pozitīvi ietekmēja skaistumkopšanas speciālistus. Pirmo reizi pasaulē tika radīti produkti, kurus var droši lietot ilgtermiņā skaistumkopšanas speciālists, kurš strādā ar šo kosmētiku 8 stundas dienā, 40 stundas nedēļā. Sadzīves ķīmija un kosmētiskā ķīmija, ko nereti satur skaistumkopšanas produkti, atstāj ļoti lielu iespaidu uz skaistumkopšanas speciālista veselību. Par to ir jādomā mums, lai speciālists ar mūsu kosmētiku varētu strādāt droši, un tā neatstātu negatīvu ietekmi ne uz cilvēku, ne vidi. Mēs domājam par visu ķēdi: cilvēkam un videi draudzīgs produkts, iepakojums un ražošanas process, kas rezultējas veselīgā skaistumā.

Kādu Jūs redzat GMT BEAUTY nākotni pēc 5–10 gadiem?

Jānis: Latvijā esam profesionālās kosmētikas zīmolu TOP 3, pasaulē TOP 20 sarakstā.
Mūs novērtē kā uzticamu, drošu, stabilu, efektīvu un ekskluzīvu zīmolu.
Es negribu runāt par naudu un cipariem, bet par fīlingu, ka pēc 5–10 gadiem jebkurš klients uz mums skatītos ar pilnīgu pārliecību, ka nodrošinām to, ko viņš vēlas.

Terēze: Visdīvainākā apjausma, ar kuru man nācies saskarties, ir tas, ka tu radi produktu, veido pielietojuma aprakstu, procedūras protokolu, un saproti, ka visi darīs tā, kā tu teiksi… Noteikumus diktē tu pats. Tā ir milzīga atbildība.
Man gribētos, lai GMT BEAUTY holistiskā pieeja pēc 5–10 gadiem būtu jau kā stabila un atpazīstama pieeja skaistumkopšanas pasaulē.

Jānis: Mūsu uzņēmums ir tāds „dīvains veidojums”, kā vienradzis. Mēs nedarām visu tā, kā dara pēc grāmatas. Mēs nezinām, ko mēs nevaram. Tāpēc mēs darām un mums sanāk. Ja mēs zinātu, ko mēs nevaram, mēs to nedarītu. Tā kā mēs to nezinām, mums pa spēkam ir pilnīgi viss.

Publicēts, Aug 6, 2020